Jager EG

Rovarölő permetezőszer.

A Jager EG azonos a 02.5/966/2/2010. MgSzHK számon engedélyezett Kaiso EG rovarölő permetezőszerrel.

Hatóanyag-tartalom: 50 g/kg (5,0 m/m%) lambda-cihalotrin.

Formuláció: emulziókéoző granulátum (EG).

Forgalmazási kategória: II.

Élelmezés-egészségügyi várakozási idő:

 

Kultúra ÉVI (nap)
Őszi káposztarepce 35
Kalászosok (búza, árpa, tritikále, rozs, zab) 28
Kukorica (takarmány, csemege), burgonya, fekete bodza, cukorrépa, szárazborsó, karalábé 14
Almatermésűek (alma, körte, birs, naspolya), szőlő (csemege-, borszőlő), cseresznye, meggy, őszibarack, kajszi, szilva, fejes káposzta, kelkáposzta, bimbós kel, brokkoli, karfiol 7
Paprika 5
Uborka, zöldborsó, paradicsom 3
Napraforgó, kukorica vetőmagtermesztés előírás szerinti felhasználás esetén nincs korlátozás

Munkaegészségügyi várakozási idő: 0 nap.

Vízi szervezetekre való veszélyesség: kifejezetten veszélyes.

Méhekre való veszélyesség: mérsékelten veszélyes.

Tűzveszélyességi besorolás: nem jelölésköteles.

Eltarthatóság: eredeti, zárt csomagolásban, száraz, hűvös helyen, szabályos növényvédő szer raktárban 3 év.

Légi kijuttatás: nem engedélyezett.

Kiszerelés: 1 kg-os műanyag flakon.

Egyéni védőfelszerelés előkészítőknek: vegyi anyag, permet (aeroszol) ellen védő (4. típusú) védőruha, növényvédelmi (permetező) védőkalap, vegyi anyagok elleni (3-as jelölésű) arcvédő, vegyi anyagoknak ellenálló (3. védelmi osztályú) védőkesztyű, védőlábbeli

Egyéni védőfelszerelés felhasználóknak: vegyi anyag, permet (aeroszol) ellen védő (4. típusú) védőruha, növényvédelmi (permetező) védőkalap, veszélyes vegyi anyag cseppek, aeroszol/permet elleni (3-as jelölésű) védőszemüveg vagy arcvédő, vegyi anyagoknak ellenálló (3. védelmi osztályú) védőkesztyű, védőlábbeli.

A permet belégzésének, szájba jutásának (a légutakba történő beszívásának) megelőzésére – előbbiek mellett – FFP2D szűrőosztályú részecskeszűrő félálarc.

Mérgezéskor, allergiás megbetegedés esetén, vagy annak gyanújakor a munkát azonnal félbe kell szakítani, majd helyszíni elsősegélynyújtás után orvosi, intézeti ellátást kell biztosítani.

Elsősegélynyújtás: piretroid mérgezés esetén előírt szabályok szerint.

Terápia: tüneti megfigyelő kezelés.

Ellenanyag: specifikus antidótuma nincs.


Kultúra

Károsító

A kezelések maximális száma

Dózis

(kg/ha)

Víz

(l/ha)

A kezelés legkésőbbi ideje (fenológiai állapot szerint)

kalászosok (búza, árpa, tritikále, rozs, zab)

levéltetvek, vetésfehérítő bogarak, gabonapoloskák

1

0,15-0,2

250-400

virágzás vége
(BBCH 69)

kukorica (takarmány), csemegekukorica

kukoricabogár, kukoricamoly, bagolylepkék hernyói

1

0,25-0,3

250-400

tejesérés
(BBCH 75)

kukorica vetőmagtermesztés

nincs korlátozás

napraforgó

levéltetvek, poloskák

1

0,15-0,2

250-400

teljesen elkülönülő virágzat
Ű(BBCH 58)

őszi káposztarepce

repcebecő-ormányos, repce-fénybogár, levéltetvek, repcedarázs, repceszár-ormányos

1 + 1

(őszi + tavaszi)

0,15-0,2

250-400

becőképződés
(BBCH 70)

cukorrépa

lisztes répabarkó, répabolha, bagolylepkék hernyói, levéltetvek

1

0,2

250-400

sorzáródás vége
(BBCH 39)

almatermésűek (alma, körte, birs, naspolya)

almamoly, levélaknázó molyok, levéltetvek, sodrómolyok

1

0,2-0,3

600-1200

piros bimbós és fehér bimbós (körte) stádium kezdete (BBCH 57)

őszibarack, kajszi, szilva

gyümölcsmolyok, levéltetvek

1

0,2-0,3

600-1200

erősödő színeződés
(BBCH 83)

cseresznye, meggy

cseresznyelégy, levéltetvek

1

0,2-0,3

600-1200

erősödő színeződés
(BBCH 83)

szőlő (csemege- borszőlő)

szőlőmolyok

1

0,15-0,25

600-1200

fürtzáródás
(BBCH 78)

amerikai szőlőkabóca

0,25

fekete bodza

levéltetvek, amerikai fehér medvelepke, sodrómolyok

1

0,3

500-1500

virágzás vége

(BBCH 69)

fejes káposzta, bimbós kel, kelkáposzta

levéltetvek, bagolylepkék hernyói

1

0,2-0,25

400-600

50 %-os fejméret
(BBCH 45)

karfiol, brokkoli

levéltetvek, bagolylepkék hernyói

1

0,2

400-600

50 %-os fejméret
(BBCH 45)

karalábé

levéltetvek, bagolylepkék hernyói

1

0,15

400-600

50 %-os gumóméret
(BBCH 45)

paradicsom

levéltetvek, bagolylepkék hernyói, üvegházi molytetű

1

0,2-0,25

400-800

érés kezdete
(BBCH 81)

hajtatott paradicsom

 

levéltetvek, bagolylepkék hernyói, üvegházi molytetű

1

0,2-0,4

400-800

érés kezdete

(BBCH 81)

paprika

(szabadföldi és hajtatott)

levéltetvek, bagolylepkék hernyói

1

0,2-0,25

400-600

érés kezdete
(BBCH 81)

uborka

(szabadföldi és hajtatott)

levéltetvek, bagolylepkék hernyói

1

0,2

400-800

termésfejlődés
kezdete
(BBCH 70)

borsó
zöld-, száraz-)

levéltetvek

1

0,15

400-600

hüvelyképződés
kezdete
(BBCH 70)

burgonya

levéltetvek

1

0,15-0,2

400-600

sorzáródás vége
(BBCH 39)

 

Kalászosokban a vetésfehérítő bogarak, a levéltetvek és a gabonapoloskák elleni permetezést az imágók táblára történő betelepedése, ill. a lárvák tömeges kelése idején kell elvégezni. A védekezés szükségességéről az egyedszámok felmérése alapján lehet dönteni.

Kukoricában a kukoricamoly és a bagolylepkék rajzását alapul véve a fiatal lárvák megjelenésekor célszerű kijuttatni a készítményt. A kártevő rajzását fénycsapda segítségével lehet nyomon követni. A kukoricabogár imágói elleni védekezés célja a bogarak tojásrakás előtti gyérítése, a jövő évi lárvakártétel mérséklése, valamint a bibeszálak lerágásának, ezáltal a hiányos termékenyülésnek az elkerülése. A védekezést a tömeges rajzás idejére, a bogarak tojásrakása előtti időre kell időzíteni. A bogarak rajzásdinamikájáról sárga ragadós csapdák segítségével, a tojásrakásról az imágók tojástartalmának egyedi vizsgálatával (a bogarak potrohának enyhe megnyomásával és kézi nagyító segítségével) lehet tájékozódni. Ha a nővirágzás még nem haladta meg az 50 %-ot és egyidejűleg a zöld bibeszálak 1,5 cm-re történt visszarágása már észlelhető a táblában, célszerű haladéktalanul megkezdeni a védekezést. Mivel a készítmény nem hosszú hatástartamú, az imágórajzás erősségétől függően ismételt védekezés(ek)re lehet szükség, más hatásmechanizmusú készítményekkel.

Napraforgóban károsító levéltetvek ellen az első kolóniák megjelenésekor indokolt védekezni. A környező kultúrákból betelepedő mezei poloskák elleni védekezés szükségességéről növényvizsgálat alapján lehet dönteni.

Őszi káposztarepcében repcedarázs esetében a fiatal lárvák ellen kell időzíteni a védekezést (szikleveles – néhány lombleveles állapot). A permetezést repceszár-ormányosok, repce-fénybogarak és repcebecő-ormányosok ellen a kártevők táblára történő betelepedése idején a bogarak egyedszámának folyamatos megfigyelése alapján kell elvégezni.

Cukorrépában a barkó, a bolhák és a levéltetvek betelepedése idején, az első kártételek észlelésekor célszerű kijuttatni a készítményt. A bagolylepkék lárvái ellen a permetezést a lárvakelés időszakára időzítve ajánlott elvégezni.

Almatermésűekben sodrómolyok ellen a védekezést hajtásvizsgálat alapján, az áttelelő lárvák károsításának kezdetén kell végrehajtani. Almamoly és aknázómolyok ellen szintén a rajzásmegfigyelésre alapozva, a tömeges lárvakelés idején kell elvégezni a védekezést. A levéltetvek ellen a kezelést a kártevők megjelenésekor, a kis kolóniák kialakulása előtt kell elvégezni.

Őszibarackban a tavaszi permetezést a barackmoly áttelelő lárvái ellen a vessző- és rügyvizsgálatok alapján kell végrehajtani. A gyümölcsmolyok (keleti gyümölcsmoly, barackmoly, szilvamoly) ellen rajzásmegfigyelés alapján, a fiatal, kelő lárvákkal szemben kell védekezni.

Cseresznyében és meggyben a cseresznyelégy ellen a védekezést sárgalapos rajzásmegfigyelés alapján, az imágók megjelenésekor szükséges végrehajtani. A levéltetvek ellen a védekezést a kártevők megjelenésekor, a kis kolóniák kialakulása előtt kell elkezdeni.

Szőlőben szőlőmolyok ellen a védekezéseket szexferomon-csapdás megfigyelés alapján, a tömeges lárvakelés idején kell elvégezni. Amerikai szőlőkabóca ellen 0,25 kg/ha dózissal célszerű permetezni az L1-L3 fejlettségű lárvák megjelenésekor.

A permetlé mennyiségét az ültetvények művelésmódjától, lombfelületének nagyságától és a géptípustól függően kell megválasztani.

Fekete bodzában amerikai fehér szövőlepke ellen a permetezést a fiatal (L1-L2 fejlődési állapotú) lárvák ellen kell időzíteni. Addig kell a permetezést végrehajtani, amíg a hernyók a hernyófészekben vannak, s nem széledtek szét a lombozaton. Sodrómolyok ellen a tavaszi permetezést hajtásvizsgálat alapján, az áttelelő lárvák ellen kell végrehajtani. Levéltetvek ellen a védekezést azok megjelenését követően, a telepek kialakulása előtt célszerű elvégezni.

Fejes káposztában, kelkáposztában, karalábéban, bimbós kelben, brokkoliban, karfiolban, valamint hajtatott és szabadföldi paradicsomban, szabadföldi paprikában és uborkában a bagolylepkék hernyói ellen a rajzásmegfigyelés alapján, az L1-L2 fejlődési stádiumú lárvák ellen kell védekezni. A levéltetvek ellen a permetezést a tömeges felszaporodás előtt, az élelmezés-egészségügyi várakozási idők figyelembe vételével szükséges végrehajtani. Káposztafélékben a permetléhez tapadásfokozó szer hozzáadása indokolt.

Paradicsomban üvegházi molytetű ellen a kezelést az első kis kolóniák kialakulása előtt célszerű elkezdeni. A készítmény elsődlegesen a fiatal L1 és L2 lárvák ellen hatásos. A védekezést az imágókra és a fiatal lárvákra irányozva célszerű elvégezni. A szükséges további kezeléseket más hatásmechanizmusú készítményekkel kell végezni!

Borsóban a levéltetvek elleni védekezést a kártevők megjelenésekor, a telepek kialakulása előtt kell megkezdeni. Az egyedek betelepedése és felszaporodása sárgatálas megfigyeléssel és növényvizsgálattal követhető nyomon. A megfelelő tapadás érdekében a kijuttatás során nedvesítő szer használata szükséges. A permetlé mennyiségét a kezelendő lombfelülettől és az alkalmazott növényvédelmi gép típusától függően kell megválasztani.

Burgonyában a levéltetvek elleni védekezést a kártevők megjelenésekor, a telepek kialakulása előtt kell megkezdeni. Az egyedek betelepedése és felszaporodása sárgatálas megfigyeléssel és növényvizsgálattal követhető nyomon.

Virágzó kultúrákban vagy mézharmat és virágzó gyomnövények jelenléte esetén, illetve ha a területet bármely okból a méhek látogatják, kizárólag méhkímélő technológiával juttatható ki.  Ilyenkor a védekezés csak a méhek repülési időszakának befejezését követően, legkorábban a csillagászati naplemente előtt egy órával kezdhető meg. A kezelést 23 óráig be kell fejezni, illetve 23 órától a következő nap alkonyatáig szüneteltetni kell.