Amverti Pro

Rovarölő permetezőszer.

Az Amverti Pro azonos a 6300/783-2/2020 számon engedélyezett Vertimec Pro rovarölő készítménnyel.

Hatóanyag-tartalom: 18 g/l abamektin.

Formuláció: szuszpenzió koncentrátum (SC).

Forgalmazási kategória: 1 literes kiszerelésben II.

Élelmezés-egészségügyi várakozási idő:

Kultúra Várakozási idő (nap)
Alma, körte, birs, naspolya, szőlő (bor, csemege), kajszi, szilva, kökény 28

Salátafélék (endívia, fejes saláta, cikória, borsmustár/rukkola)  

Zöld fűszernövények (metélőhagyma, metélőpetrezselyem, kapor, levélzeller, angelika, lestyán, szurokfű, borsikafű, tárkony, zsálya, izsóp, kakukkfű, citromfű, rozmaring, koriander, bazsalikom, menta, majoranna, zamatos turbolya)

14
Póréhagyma 7
Szamóca 3
Hajtatott paprika, hajtatott paradicsom, hajtatott uborka, hajtatott cukkini, hajtatott sárgadinnye, hajtatott görögdinnye, hajtatott tökfélék, hajtatott tojásgyümölcs) 3
Kukorica (vetőmag) előírása nem szükséges
Dísznövények, díszfák, díszcserjék előírása nem szükséges
 

Munkaegészségügyi várakozási idő: 0 nap.

Vízi szervezetekre való veszélyesség: kifejezetten veszélyes.

Méhekre való veszélyesség: kifejezetten veszélyes.

Tűzveszélyességi besorolás: nem jelölésköteles.

Eltarthatóság: fizikai-kémiai tulajdonságait szokásos tárolási feltételek mellett legalább 2 évig megőrzi.

Tájékoztató jellegű adat: a gyártó által vállalt eltarthatósági idő: 3 év.

Kiszerelés: 1 literes műanyag flakon.

Egyéni védőfelszerelés:

     Előkészítőknek: védőkesztyű

     Kijuttatóknak: védőkesztyű, védőruha, szem/arcvédő (zárt, túlnyomásos gépkabinban nem szükséges).

BŐRREL VALÓ ÉRINTKEZÉS ESETÉN a bőrt bő vízzel, szappannal meg kell tisztítani. A beszennyeződött ruhát, lábbelit azonnal le kell vetni.
SZEMBE JUTÁS ESETÉN a szemet azonnal, bő vízzel legalább 15-20 percig öblögetni kell.
LENYELÉS ESETÉN orvosi ellátást biztosítani. 

Terápia: tüneti, megfigyelő kezelés.

Ellenanyag: specifikus antidótuma nincs. 

Kultúra Károsító A kezelések évenkénti maximális száma Két kezelés között eltelt minimális időtartam (nap) Dózis  (l/ha) Permetlé
(l/ha)
Az utolsó kezelés időpontja (fenológiai állapot szerint)
Alma piros gyümölcsfa-takácsatka, közönséges takácsatka, levélatka 2 7 0,75 600-1000 érés kezdete (BBCH 81)
Birs, naspolya takácsatka, gubacsatka, levélatka-fajok 2 7 0,75 600-1200 érés kezdete (BBCH 81)
Körte* körte-levélbolha 2 7 0,75-1,0 600-1500 érés kezdete (BBCH 81)
Kajszi, szilva, kökény szilva-levélbolha 2 7 0,75-1,0 600-1200 50%-os gyümölcs- méret (BBCH 75)
Paradicsom (hajtatott) takácsatka, gerbera-aknázólégy 3 7 0,5-0,75 600-1200 50%-os érés (BBCH 85)
Uborka, cukkini (hajtatott) takácsatka, nyugati virágtripsz 3 5 0,5-0,75 500-1500 érés kezdete (BBCH 80)
Paprika (hajtatott) takácsatka, nyugati virágtripsz 3 7 0,5-0,75 600-1000 50%-os érés (BBCH 85)
Póréhagyma levélatka, gyökératka, takácsatka, aknázólégy és tripsz-fajok 3 7 0,5 300-600 hagymafejképződés (BBCH 45)
Tojásgyümölcs (hajtatott takácsatka, levélatka, tripsz, aknázólégy fajok 3 7 0,75 300-1200 érés kezdete (BBCH 82)
Salátafélék (endívia, fejes saláta, cikória, borsmustár (rukkola)) tripsz fajok, aknázólégy-fajok 3 7 0,5 400-600 50%-os levéltömeg (BBCH45)
Szamóca szamócaatka, takácsatka 2 5 1,0-1,2 400-1000 hónaljrügyek képződése (BBCH 91)
Görögdinnye, sárgadinnye, tökfélék (hajtatott) takácsatka, nyugati virágtripsz 3 5 0,5-0,75 400-600 érés kezdete (BBCH 80)
Szőlő (bor, csemege) takácsatkák, szőlő-levélatka, szőlő-gubacsatka 2 7 0,75 600-1200 fürtzáródás vége (BBCH 79)
Kukorica (vetőmagtermesztés) takácsatka 2 7 0,75-1,0 600 címerhányás előtti állapotig (BBCH 50), szemfejlődés kezdete-viaszérés (BBCH 71-85)
Zöld fűszernövények (metélőhagyma, metélőpetrezselyem, kapor, levélzeller, angelika, lestyán, szurokfű, borsikafű, tárkony, zsálya, izsóp, kakukkfű, citromfű, rozmaring, koriander, bazsalikom, menta, majoranna, zamatos turbolya) takácsatka, gubacsatka, levélatka, aknázólégy- és tripsz-fajok 3 7 0,5-0,75 300-600 levélzet fejlődése (BBCH 45)
Szegfű, rózsa, gerbera, afrikai ibolya, ciklámen, fukszia, Croton, Ficus benjamina, Asplenium nidus, Nephrolepis exaltata, Impatiens walleriana, Rhoicissus capensis nyugati virágtripsz, üvegházi liszteske, közönséges takácsatka, gerbera-aknázólégy 2 7 0,5-0,75 600-1500 nincs korlátozás
Díszfák, díszcserjék (közterületen) takácsatka, levélatka, gubacsatka, tripsz-fajok 3 7 0,75-1,2 600-1200 nincs korlátozás

                                                    *paraffinolaj tartalmú készítménnyel kombinációban


Almában, birsben és naspolyában piros gyümölcsfa-takácsatka ellen bimbós állapotban akkor kell védekezni, ha a téli tojások mortalitása alacsony, a vesszők, gallyak 30 %-a életképes tojással fertőzött. Erősebb tavaszi kártétel esetén gyümölcsfejlődés és -növekedés kezdetén 5 atka/levél küszöbérték felett, illetve ősszel szüret után kell védekezni. Közönséges takácsatka ellen a kezelést virágzás után, a kártételi küszöbérték alapján kell elvégezni. Levél- és gubacsatkák ellen, az előrejelzések alapján, általában egy alkalommal elegendő védekezni, amikor a telelőhelyről előjövő atkák a frissen fejlődő leveleken megkezdik a táplálkozásukat. A készítmény felhasználása szerrotációban javasolt a rezisztencia kialakulásának elkerülésére.

Körtében körte-levélbolha ellen a kezeléseket helyi megfigyelésre vagy előrejelzésre alapozva az áttelelő nemzedék kifejlett alakjai és a tavaszi nemzedék fiatal lárvái ellen kell irányítani. A készítmény biológiai hatása paraffinolaj tartalmú adalékanyag hozzáadásával fokozható. Az olajos kombináció a perzselési tünetek megelőzése érdekében elemi ként, valamint ként is tartalmazó permetező szerekkel (pl. ftálimidek, ditiokarbamátok) nem keverhető!

Kajsziban, szilvában és kökényben szilva-levélbolha ellen először a telelésből visszaérkező imágók ellen, majd a virágzás után a lárvák és nimfák ellen kell védekezni. A készítmény felhasználása szerrotációban javasolt a rezisztencia kialakulásának elkerülésére.

Szőlőben szőlő-levélatka, szőlő-gubacsatka, piros gyümölcsfa-takácsatka, közönséges takácsatka ellen a kezeléseket az előzetes téli felmérések alapján, a kártételi helyzet ismeretében a 2–5 leveles állapotban kell végrehajtani. A szőlő-levélatka, közönséges takácsatka ellen a nyári felszaporodás idején egy újabb kezelés válhat szükségessé, amit fürtzáródásig kell elvégezni. A kezeléseknél a nyári nemzedékek ellen minden esetben magasabb permetlémennyiség felhasználása szükséges.

Szamóca kultúrában közönséges takácsatka ellen a permetezéseket, a veszélyességi küszöbérték alakulásának ismeretében a virágzás előtti stádiumban javasolt elvégezni. A készítmény hosszú (40–60 nap) hatástartama miatt a második kezelés - a fertőzöttség függvényében - csak a termés betakarítása után lehet indokolt. Szamócaatka ellen a kezeléseket előrejelzés alapján egy-egy alkalommal, a virágzás előtti és a betakarítás utáni időszakban célszerű elvégezni. A permetezés során ügyelni kell arra, hogy a szívlevelek permetlével megfelelően fedettek legyenek. Szamócában a permetléhez nedvesítőszer hozzáadása javasolt.

Vetőmag céljára termesztett kukoricában a permetezést hidas traktorra felszerelt, belógó üreges kúpos szórófejes permetezőgéppel javasolt elvégezni. Az első védekezés általában akkor időszerű, amikor utoljára végezhető az állományban kultivátorozás. Előzetesen a legalsó levelek fonákán fel kell mérni a betelepedő kifejlett egyedek és az első lerakott tojások számát. A kijuttatás során célszerű nedvesítő szert alkalmazni.

Hajtatott paprikában és paradicsomban a közönséges takácsatka elleni védekezéseket a tömeges lárvakeléskor szükséges elkezdeni, és 1–2 alkalommal javasolt megismételni.

Hajtatott paradicsomban gerbera-aknázólégy ellen a védekezéseket az imágók tömeges megjelenésekor sárga fogólapos megfigyelés alapján, illetve a lárvák tömeges megjelenése után egy–három alkalommal szükséges elvégezni. A készítmény hosszú hatástartamú, és a már kezdeti kis aknákban is hatásosan pusztítja a lárvákat.

Hajtatott paprikában a nyugati virágtripsz ellen a készítményt virágvizsgálat, illetve kék vagy sárga fogólapos megfigyelés alapján, a betelepedés és felszaporodás kezdetén, nemzedékenként 1–2 alkalommal ajánlott kijuttatni. A készítmény évente legfeljebb 3 alkalommal használható, az ezen felül szükséges védekezéseket más hatásmechanizmusú készítménnyel lehet megoldani.

Hajtatott görögdinnyében, sárgadinnyében és tökfélékben a közönséges takácsatka ellen a védekezéseket nyár közepén a tömeges lárvakeléskor kell megkezdeni. A kezelések a kártételi helyzet ismeretében indanövekedési, virágzási és termésnövekedési időszakban végezhetők el. A permetlé kijuttatásakor különösen ügyelni kell arra, hogy a levél fonáki oldalára is elegendő permetlé kerüljön.

Hajtatott uborkában, cukkíniben a közönséges takácsatka ellen a védekezést a tömeges lárvakeléskor szükséges megkezdeni, és 1-2 alkalommal célszerű ismételni. A nyugati virágtripsz ellen a készítményt virágvizsgálat, illetve kék vagy sárga fogólapos megfigyelés alapján, a betelepedés és felszaporodás kezdetén, nemzedékenként 1–2 alkalommal ajánlott kijuttatni. A készítmény évente legfeljebb 3 alkalommal használható, az ezen felül szükséges védekezéseket más hatásmechanizmusú készítménnyel lehet megoldani.

Póréhagymában levélatka, gyökératka, valamint közönséges takácsatka ellen a kezeléseket az előzetes felmérések alapján, a kártételi helyzet ismeretében 2-leveles állapotban kell elkezdeni. A nyári felszaporodás idején egy újabb kezelés válhat szükségessé. Előzetesen a legalsó leveleken fel kell mérni a betelepedő kifejlett egyedek és az első lerakott tojások számát. A kijuttatás során célszerű nedvesítő szert alkalmazni. Dohánytripsz ellen a készítményt növényvizsgálat, illetve kék vagy sárga fogólapos megfigyelés alapján, a betelepedés és felszaporodás kezdetén, nemzedékenként 1 alkalommal ajánlott kijuttatni. A készítmény évente legfeljebb 3 alkalommal használható, az ezen felül szükséges védekezéseket más hatásmechanizmusú készítménnyel lehet megoldani.

Tojásgyümölcsben közönséges takácsatka ellen a kezeléseket a legalsó leveleken előzetesen végzett tojás- és kifejlett atka egyedszám felmérés alapján, a kártételi helyzet ismeretében kell elkezdeni. A nyári felszaporodás idején egy újabb kezelés válhat szükségessé.

Salátafélékben (endívia, fejes saláta, cikória, borsmustár (rukkola)) és tojásgyümölcsben tripsz fajok ellen a készítményt növényvizsgálat, illetve kék vagy sárga fogólapos megfigyelés alapján, a betelepedés és felszaporodás kezdetén, nemzedékenként 1–2 alkalommal ajánlott kijuttatni.

Salátafélékben és tojásgyümölcsben fellépő aknázólégy fajok ellen sárga fogólapos megfigyelés alapján az imágórajzás és a tojásrakás idején, illetve a lárvák tömeges megjelenése után egy–két alkalommal szükséges elvégezni.

Zöld fűszernövényekben (metélőhagyma, metélőpetrezselyem, kapor, levélzeller, angelika, lestyán, szurokfű, borsikafű, tárkony, zsálya, izsóp, kakukkfű, citromfű, rozmaring, koriander, bazsalikom, menta, majoranna, zamatos turbolya) a közönséges takácsatka elleni védekezéseket a károsító mozgó alakjainak kezdeti megjelenésekor szükséges elkezdeni, és 1–2 alkalommal javasolt megismételni. Levél- és gubacsatkák ellen előrejelzés alapján, általában egy alkalommal elegendő védekezni, amikor az atkák a fejlődő leveleken és a virágzaton megkezdik a táplálkozásukat. Aknázólégy ellen a védekezéseket az imágók tömeges megjelenésekor sárga fogólapos megfigyelés alapján, illetve a lárvák tömeges megjelenése után egy–két alkalommal szükséges elvégezni. A készítmény hosszú hatástartamú, és a már kezdeti kis aknákban is hatásosan pusztítja a lárvákat. Tripsz fajok ellen a készítményt növényvizsgálat, illetve kék vagy sárga fogólapos megfigyelés alapján, a betelepedés és felszaporodás kezdetén, nemzedékenként 1–2 alkalommal ajánlott kijuttatni. A készítmény évente legfeljebb 3 alkalommal használható, az ezen felül szükséges védekezéseket más hatásmechanizmusú készítménnyel lehet megoldani.

Dísznövényekben közönséges takácsatka ellen a védekezéseket a tömeges lárvakeléskor kell elkezdeni. Gerberában gerbera-aknázólégy ellen a kifejlett egyedek sárga fogólapos rajzásmegfigyelése alapján, a lárvák tömeges megjelenését követően kell kipermetezni, és a kezelést 1–2 alkalommal ajánlott megismételni. A készítmény rózsa, szegfű, afrikai ibolya, ciklámen, gerbera, Fuchsia, Ficus benjamina, Nephrolepis exaltata, Impatiens walleriana, Croton, Rhoicissus capensis és Asplenium nidus növényeken fitotoxikus tüneteket nem okoz. Spathiphyllum, Adiantum és Leucanthemum félék védelmére azonban – érzékenységükből eredően – a szer nem javasolt. Egyéb dísznövények esetében a kezelés előtt fitotoxicitási próba végzése szükséges.

Díszfákon és díszcserjéken piros gyümölcsfa-takácsatka ellen bimbós állapotban vagy virágzás után kell védekezni, ha a téli tojások mortalitása alacsony, a vesszők, gallyak 30 %-a életképes tojással fertőzött. Erősebb tavaszi kártétel esetén 5 atka/levél küszöbérték felett kell védekezni. Közönséges takácsatka és más takácsatkafajok ellen a kezelést a kártételi küszöbérték alapján kell elvégezni. Levél- és gubacsatkák ellen előrejelzés alapján, általában egy alkalommal elegendő védekezni, amikor a telelőhelyről előjövő atkák a frissen fejlődő leveleken megkezdik a táplálkozásukat.

A készítményt közterületen csak felsőfokú növényvédelmi képesítéssel és hatályos engedéllyel rendelkező személy irányítása mellett lehet kijuttatni.

A közterületeken történő felhasználáskor a kezelésről az érintett lakosságot a helyben szokásos módon tájékoztatni kell, és fel kell hívni a figyelmet a kezeléssel járó közegészségügyi előírások betartására. Frissen permetezett területen tartózkodni tilos!


A készítmény a méhekre kifejezetten kockázatos. A méhek és egyéb beporzást végző rovarok védelme érdekében virágzási időszakban és az azt megelőző 3 napon belül nem alkalmazható! Mézharmat vagy virágzógyomnövények jelenléte esetén nem alkalmazható!

Üvegházi felhasználás esetén a kijuttatást követően egy napot várni kell a poszméhek betelepítésével!

A permetlé mennyiségét a kezelendő lombfelület nagyságától függően kell megválasztani. Legalább 0,05 %-os koncentrációval kell elvégezni a kezelést.

Az okiratban a kijuttatáshoz feltüntetett vízmennyiségek javasolt értékek. A kijuttatás során a permetlé mennyiségét a kezelendő növényállomány fejlettségétől, lombfelületétől és művelésmódjától, valamint az alkalmazott géptípustól függően kell megválasztani. A rejtett életmódú rovarok ellen (a kezelés jobb hatékonysága érdekében) kisebb cseppméret ajánlott.