Ventus

A készítmény felhasználható őszi búzában a rozsdabetegségek valamint levélfoltbetegségek elleni, valamint repcében a legtöbb gombabetegség ellen, különösen alternária és lisztharmat elleni védekezésre.

Az engedélyező hatóság a Ventus forgalomba hozatali és felhasználási engedélyét visszavonta, amelynek részletiről IDE  kattintva tájékozódhat!

A Ventus gombaölő permetezőszer azonos a 04.2/4047-1/2014. NÉBIH számon engedélyezett Eminent Star gombaölő permetezőszerrel.

Hatóanyag-tartalom: 62,5 g/l (5,3%) tetrakonazol+250 g/l (21,2%) klórtalonil.

Formuláció: szuszpo-emulzió (SE).

Forgalmazási kategória: I.

Élelmezés-egészségügyi várakozási idő:

Kultúra

Várakozási idő (nap)

Őszi búza

35

Őszi káposztarepce

56 

 

Munkaegészségügyi várakozási idő: 0 nap.

Vízi szervezetekre való veszélyesség: kifejezetten veszélyes.

Méhekre való veszélyesség: nem jelölésköteles.

Tűzveszélyességi besorolás: nem jelölésköteles.

Eltarthatóság: eredeti, zárt csomagolásban, száraz, hűvös helyen, szabályos növényvédőszer raktárban 2 év.

Légi kijuttatás: nem engedélyezett.

Kiszerelés: 5 literes műanyag kanna.

Egyéni védőfelszerelés előkészítőknek védőkesztyű kijuttatóknak védőkesztyű, védőruha, védőlábbeli (zárt túlnyomásos gépkabinban nem szükséges).

Mérgezéskor, allergiás megbetegedés esetén, vagy annak gyanújakor a munkát azonnal félbe kell szakítani, majd helyszíni elsősegélynyújtás után orvosi, intézeti ellátást kell biztosítani.

Bőrrel való érintkezés esetén a bőrt bő vízzel, szappannal meg kell tisztítani. Szembe jutás esetén a szemet azonnal, bő vízzel, legalább 15-20 percig öblögetni. Lenyelés esetén, ha a sérült tudatánál van, a száját vízzel ki kell öblíteni, egy-két pohár vízzel itatni, orvosi ellátást biztosítani.

Terápia: tüneti megfigyelő kezelés.

Ellenanyag: specifikus antidótuma nincs

 

 

 

 

 


Az engedélyező hatóság a Ventus forgalomba hozatali és felhasználási engedélyét visszavonta, amelynek részletiről IDE  kattintva tájékozódhat!

A készítmény felhasználható őszi búzában a rozsdabetegségek valamint levélfoltbetegségek elleni védekezésben megelőző jelleggel történő felhasználásra, valamint repcében a legtöbb gombabetegség ellen, különösen alternária és lisztharmat elleni védekezésre.

Kultúra Károsító Kezelések maximális száma A kijuttatáshoz szükséges Az utolsó kezelés fenostádiuma
szer (l/ha) víz (l/ha)
Őszi búza lisztharmat, rozsda, szeptóriás betegségek, pirenofórás levélfoltosság 1 1,8-2,0 300-400 bokrosodás végétől - virágzás végéig (BBCH 29-69)
Őszi káposztarepce fehérpenész, szürkepenész, alternáriás-, fómás betegség 1 1,8-2,0 250-400 rejtettbimbós állapottól - virágzás végéig (BBCH 50-69)

A készítmény felszívódó tulajdonságú hatóanyaga -a tetrakonazol- hatását a gombák szterol-bioszintézisének gátlásán keresztül fejti ki. A tetrakonazol víz- és zsíroldékonysága közötti egyensúlynak köszönhetően a kezelt növény szöveteibe gyorsan felszívódik, ahol a nedvkeringésbe kerülve jól és gyorsan szállítódik. Depóképzés nélkül egyenletesen oszlik el a szövetekben, így biztosítva azok védelmét a kórokozókkal szemben. 

A klórtalonil széles hatásspektrummal rendelkező, kontakt hatásmódú hatóanyag. Rendkívül jól tapad a viaszréteghez a növényi részeken, ahol depókat képez. Ezekből csapadék, vagy harmat miatti újranedvesedéskor folyamatosan oldódik ki a hatóanyag.

A készítmény egy vegetációban egy alkalommal juttatható ki! 

Őszi búzában a növényvédő szert az említett betegségek ellen megelőző jelleggel – bokrosodás végétől virágzás végéig lehet felhasználni. Erős fertőzési nyomás esetén a magasabb dózis használata javasolt!

Őszi káposztarepcében a növényvédő szert tavasszal rejtett bimbós állapottól virágzás végéig lehet felhasználni a gombás betegségek ellen. A korábbi időpontban történő kijuttatás főleg a fómás és fehérpenészes betegségek ellen nyújt védelmet, míg a későbbi felhasználás az alternáriás, szürke- és fehérpenészes betegségek ellen hatékony. A készítményt preventív módon kell kijuttatni.