Buvicid K 370 SC

Gombaölő permetezőszer almatermésűek és csonthéjasok gombás megbetegedései elleni védekezésre.

Hatóanyag-tartalom: 372 g/l (31 m/m%) kaptán.

Formuláció: vizes szuszpenzió koncentrátum (SC).

Forgalmazási kategória: I.

Élelmezés-egészségügyi várakozási idő: 
 

Kultúra ÉVI (nap)
Almatermésűek (alma, körte, birs, naspolya) 21
Csonthéjasok (őszibarack, nektarin, kajszi, cseresznye, meggy, szilva) 21

Munkaegészségügyi várakozási idő: 4 nap.

Vízi szervezetekre való veszélyesség: kifejezetten veszélyes.

Méhekre való veszélyesség: nem jelölésköteles.

Tűzveszélyességi besorolás: nem jelölésköteles.

Eltarthatóság: Fizikai-kémiai tulajdonságait szokásos tárolási feltételek mellett legalább két évig megőrzi. Tájékoztató adat: a gyártó által vállalt eltarthatósági idő 3 év.

Légi kijuttatás: nem engedélyezett.

Kiszerelés: 10 literes műanyag kanna.

Egyéni védőfelszerelés: előkészítőknek és kijuttatóknak védőruha, védőkalap, védőszemüveg, FFP2D részecskeszűrő félállarc, védőlábbeli, védőkesztyű.

Mérgezéskor, allergiás megbetegedés esetén vagy annak gyanújakor a munkát azonnal félbe kell szakítani, majd helyszíni elsősegélynyújtás után orvosi, intézeti ellátást kell biztosítani.

Bőrrel való érintkezés esetén a bőrt bő vízzel meg kell tisztítani. Szembe jutás esetén a szemet azonnal, bő vízzel, legalább 15-20 percig öblögetni. Lenyelés esetén, ha a sérült a tudatánál van, a száját vízzel ki kell öblíteni, egy két pohár vízzel itatni, orvosi ellátást biztosítani.

Terápia: tüneti megfigyelő kezelés.

Ellenanyag: specifikus antidótuma nincs.


Kultúra Károsító A kezelések maximális száma Két kezelés közt eltelt minimális időtartam A kijuttatáshoz szükséges Az utolsó kezelés (fenológiai állapot szerint)
szer (l/ha) víz l/ha)
Almatermésűek (alma, körte, birs, naspolya) varasodás, monilíniás betegség 10 7 2,2-3,0 800-1500 rügypattanástól (BBCH 07) végső gyümölcsméret kialakulásáig (BBCH 80)
Cseresznye, meggy sztigminás betegség, monilíniás betegség 3 7 2,2-3,0 800-1200 rügypattanástól (BBCH 07) zöldborsó nagyságú gyümölcsméret kialakulásáig (BBCH 71-74)
Kajszi, őszibarack, nektarin, szilva tafrinás levélfodrosodás, sztigminás betegség, monilíniás betegség 4 7 2,2-3,0 800-1200 rügypattanástól (BBCH 07) 70-80%-os gyümölcsméret kialakulásáig (BBCH 77-78)

 

Almatermésűek (alma, körte, birs, naspolya) varasodása ellen a kezeléseket az aszkospóra-szóródás időszakában, preventív módon célszerű elkezdeni és a fertőzés erőssége alapján 7-10 naponkénti gyakorisággal szükséges folytatni. Járványveszélyes időszakban a magasabb dózis alkalmazása indokolt. 

Csonthéjasok (cseresznye, meggy, szilva, nektarin, kajszi- és őszibarack) a monilíniás virág- és hajtásfertőzés ellen a virágzás kezdetén, fővirágzásban és sziromhulláskor célszerű permetezni. Őszibarackban a tafrinás levélfodrosodás ellen a kezeléseket a rügypattanást követő időszakban javasolt elvégezni 8-10 naponként 2-3 alkalommal, fertőzési nyomástól függően a készítményt  önmagában, vagy felszívódó fungicidek kombinációs partnereként használva. Tavasszal, hűvös időjárás esetén csonthéjasokban a hajtás- és gyümölcsnövekedés idején végrehajtott kezelések a sztigminás betegség ellen is védelmet nyújtanak. A készítményt jégverést és vihart követően 12 órán belül kipermetezve segíti a sebzáródást és gátolja a fertőzések kialakulását. Ez utóbbi kezeléskor fokozottan kell ügyelni az élemezés-egészségügyi várakozási idő betartására.